Съоснователят на руския интернет гигант Yandex, Аркадий Волож, в четвъртък осъди

...
Съоснователят на руския интернет гигант Yandex, Аркадий Волож, в четвъртък осъди
Коментари Харесай

Съосновател на Yandex критикува варварската инвазия на Русия

Съоснователят на съветския интернет колос Yandex, Аркадий Волож, в четвъртък осъди това, което той разказа като  " варварската " инвазия на Русия в Украйна, дни след рецензиите в Русия за очевидните му старания да дистанцира себе си от страната, предава " Ройтерс ".

Волож разказа себе си като " израелски софтуерен бизнесмен, роден в Казахстан "  на персонален уеб страница, като си навлече известна рецензия в съветските медии и в платформата за известия Telegram за явно омаловажаване на връзките му с Русия.

Той също беше подложен на критика от тези, които се опълчват на дейностите на Русия, че не се е изказал по-категорично против войната.

" Нахлуването на Русия в Украйна е безчовечие и аз съм изрично срещу това ", каза Волож в изказване. " Ужасен съм от ориста на хората в Украйна - доста от които мои персонални другари и родственици - чиито къщи са бомбардирани всеки ден.

" Въпреки че се реалокирах в Израел през 2014 година, би трябвало да поема своя дял от отговорността за дейностите на страната ", написа Волож, който има и съветски, и израелски паспорт.

Волож създаде Yandex в Русия, създавайки най-голямата софтуерна компания в страната и в последна сметка я направи обществена на борсата Nasdaq в Съединени американски щати през 2011 година

Той се отдръпна като основен изпълнителен шеф и напусна борда на шефовете, откакто Европейският съюз го включи в листата си със наказания против съветски юридически и физически лица през юни 2022 г. Волож назова решението на Европейски Съюз " неправилно ".

Yandex преследва корпоративно преструктуриране, което в последна сметка би трябвало да докара до отделянето на главните му генериращи доходи бизнеси в Русия от записаната в Холандия компания майка Yandex NV.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, Yandex се пробва да балансира вътрешния натиск от една страна със своите западни вложители от другата.

Волож сподели, че фокусът му от началото на войната е бил върху поддръжката на съветските инженери, които желаят да изоставен страната.

" Тези хора към този момент са на открито и са в положение да стартират нещо ново, продължавайки да подтикват софтуерните нововъведения ", сподели Волож. " Те ще бъдат голямо преимущество за страните, в които кацнат. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР